Skip to content

Soome-ugri filmifestivalil FUFF 4 auhinnati esimest korda komi mängufilme

19488652_1445137378857635_8783371734936186954_o

Soome-ugri filmifestivalil FUFF 4 auhinnati esimest korda komi mängufilme, festivali külastas üle 200 inimese

Laupäeva 1. juuli hilisõhtul lõppes Võrumaal Tsiistres 4. Soome-Ugri Filmifestival (FUFF), kus sel aastal ei valitud üht võidufilmi vaid tunnustati kokku viit linateost. FUFFi võistlusprogrammis linastus 23 filmi, kokku näidati festivalil üle 60 filmi.

Silmapaistava kultuurilise saavutuse eest sai auhinna Indrek Jäätsi ja Maido Selgmäe dokumentaalfilm „Läbi vepslaste maa“, kus zürii sõnul on soome-ugri väikerahvaste nukker hääbimislugu esitatud läbi humoorika varjundi ning tegelased on siirad ja elusad.

Huvitava filmikeelse lahenduse auhind läks Pavel Perevotšikovi linateosele „Rain Drop“, mis räägib udmurdi külade väljasuremisest ning sealsete meeste suurest alkoholilembusest.

Mõlemad eriauhinnad otsustas zürii aga välja anda kahele komi filmile: „Nikita and the Wiseman“ ja „The Coat“. „Mul on väga hea meel selle üle, et lõpuks, pärast kolm aastat kestnud otsinguid, linastusid FUFFil komi filmid,“ kõneles zürii liige Anti Naulainen. „Oleme kogu aeg neid taga otsinud ja nüüd selgub, et komidel on noortele olemas nii anima- kui mängufilmistuudio. Nii et on ikka avastama aadreid ja informatsiooni, mis ka läbi interneti ei liigu.“ Naulaineni arvates on eriti oluline see, et stuudiotes õpetatakse omakeelset filmitegemist noortele inimestele, mis annab lootust, et sirgumas on uus põlvkond kineaste.

Kõige inspireerivama filmi tiitli sai Ivan Gerasimovi film „The paired road“, mis jutustab ühe suure mari perekonna elust Kitnyas. Gerasimovi linateost tunnustati ka elemisel FUFFil – tema film „Saatuse rada“ pärjati parima filmi auhinnaga. Žüriisse kuulusid ungari režissöör Daniel Erdelyi ja stsenarist Anti Naulainen.

Viimasel hetkl liitus festivalimeluga komi muusikute delegatsioon ning sealse rahvusteatri ansambel „Tagja sur“ tõmbas hoogsate omakeelsete lugudega ka tagasihoidlikud eestlasted rehe muldpõrandale tantsima. Eesti esinejatest astusid FUFFil üles Puuluup ning Kristel Mägedi Viljandist.

Festivali stsenaristika töötubades, mida juhatasid Daniel Erdelyi ja kirjanik-stsenarist Mart Kivastik, osales 15 soome-ugri väikerahvaste esindajat. Festivalil osales külaliste ja vabatahtlikena 13 erineva riigi ja rahvuse esindajat.

FUFFi kunstiline juht Edina Csüllog: „Mulle väga meeldib, et sel aastal pandi FUFFil suurt rõhku animatsioonile. Kavas oli animafilmide programm ning kohal olid tuntud eesti animafilmirezissöörid Priit Tender ja Kaspar Jancis.“

Festivali külastanud kunstiakadeemia ainmaosakonna juhtaja Helen Undi eestvedamisel sai spontaanselt teoks mitu vahvat animafilmide õpituba. „Rahvuvahelise ühistööna sai valmis 20 sekundine animafilm,“ rääkis Unt. „Osales üks udmurt, mari, lätlased ja eestlased. See oli täielik ühislooming, kus me koos mõtlesime välja loo ja koos animeerisime. Tundus, et inimestele väga meeldis ja töötuba tõmbas rahva kohe käima.“

Filmifestival FUFF toimus sel aastal Tsiistre linamuuseumis Võrumaal neljandat korda. FUFFi patroon on soome-ugri kultuuri hoidja kirjanik Kauksi Ülle.

Festivali korraldavad MTÜd SUFF, Prastuli Selts ja Nisi Masa Estonia.

Toetavad Hõimurahvaste Programm, Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Ungari Instituut Eestis, Ungari Suursaatkond Soomes. Festivali partnerid: Fenno-Ugria Asutus, MariUver, tõlkebüroo A&A Lingua, Katapult Film, Plank Film, Kübarkino, Nopri talu, Tsiistre teemaja, Rõngu Pagar, Piusa Savikoda, Veinisõber OÜ, Jaagumäe Kaubandus OÜ.